Samba

Samba är ett samlingsnamn på en mängd danser med afrobrasilianskt ursprung. Exempel på sambadanser är samba no pe, samba de gaiferia, samba de roda, karnevalssamba och samba reggae. Till de flesta sambadanser finns en motsvarande musikgenre. Samba kan dansas både som pardans och solodans.

Samba kommer från Brasilien, där den spelar en viktig roll som karnevalsmusik eftersom den är en “cansion”, det vill säga en sångdans som kan förekomma i både långsamma och snabba tempon. Kanrevalssamban som blivit känd med den årliga karnevalen i Rio de Janeiro associeras med spektakulära dräkter som ofta lämnar mycket hud synlig på damerna. Gemensamt för alla sambadanser är att dansarna skakar mycket på kroppen och rör höfterna i takt med musiken.

En variant av parsamba som är ganska olik de brasilianska folkdanserna ingår i kategorin latindans i tävlingsdans Samban har utvecklats ur den brasilianska dansen “batuque” och introducerades som sällskapsdans i New York i slutet av 1930-talet. Samban nådde Europa via USA efter andra världskriget och blev snabbt populär, framför allt genom filmen “Tico-Tico”

Dansa Samba på Mölndals Dansskola:

Mölndals dansskola erbjuder kurser i Samba för barn från 7 år och uppåt, ungdom och vuxen. Från nybörjar nivå till avancerad samt tävlingsinriktning. Klasser i Samba finner du på schemat under kursnamnet Latin.