Salsa

Dagens Salsadans har sitt ursprung i New York på mitten av 1970-talet. Det utvecklades från tidigare dansformer som ”Cha-cha-cha” och Mambo som var populära i New York, och införlivade delar av Swing-dans och Hustle samt inslag av afro-kubanska och Afro-Caribbeanska danser som Guaguanco och Pachanga.

Det finns en del kontroverser kring ursprunget till ordet salsa. Vissa hävdar att den var baserad på ett rop som musiker skrek ut när de spelade sin musik. Andra tror att begreppet skapades av skivbolag för att bättre marknadsföra sin musik, som valde ordet ”salsa” på grund av dess kryddiga och varma konnotationer. Ytterligare andra tror termen kom till eftersom salsa-dans och musik är en blandning av olika stilar, precis som salsa eller ”sås” i Latinamerika är en blandning av olika ingredienser.

Den kubanska salsan roterar paret tillsammans medurs under dansen. Det är vanligare att gå runt i cirkulära rörelser än att snurra på ett ställe (som i linjestil-Salsa (cross body)). Turerna innefattar många komplicerat inslingrade armfattningar. Olika grundsteg i kombination med improvisationer i form av höftrullningar och axelskakningar är vanligt. Det första steget tas vanligen på första taktslaget och ibland på tredje. Dans i singel utförs i form av despelote samt steg och kroppsrörelser hämtade från afrokubanska sällskapsdanser som Yambú, Guaguancó och Columbia (dans).

Under kursen ser vi till att få känslan för rytm, steg och rörelser. Vi värmer upp genom att göra de olika stegkombinationerna du sedan använder i dansen. Ta kläder du kan bli varm i, det blir du när du dansar Salsa, och skor med inte alltför bra grepp.

Vi lär dig de grundläggande turerna i Kubansk Salsa, som gör att du kan bjuda upp till dans och ha roligt på något dansställe (miljontals dansar det runt i världen), och i senare delen av kursen hjälps vi åt att hitta känslan och tekniken i turerna du lärt dig (styling).

Mölndals Dansskola erbjuder kurser i Salsa för barn från 7 år, ungdom och vuxna, från nybörjarnivå till avancerad.