Rumba – romantiken och kärlekens dans

Rumban uppstod i Havanna på 1890-talet. Den afro-kubanska dansen med sin sensuella laddning blev i hög utsträckning nedtryckt och reglerad, eftersom den ansågs farlig och oanständig. På Kuba sågs rumban länge som inte riktigt rumsren, men på 1940-talet blev den mera populär och uppskattad, särskilt varianten guaguancó. Rumbans grundrytm, rumba-claven, är en variation på traditionella västafrikanska klockrytmer. Den går i fyra fjärdedelstakter (4/4). Den ursprungliga kubanska rumban är mycket polyrytmik och sålunda ofta mycket komplex. Rumba förväxlas ibland med salsa. De bägge danserna har gemensamt ursprung, bygger bägge på clave-rytmer och har vissa viktiga rörelser gemensamma

Tiodansens rumba
Under förbudstiden i USA (1920 – 1933) fick rumban en relativt stor spridning genom cabaret, sainetes, som ofta innehöll schablonmässiga skildringar av svarta såväl som rumba. Tävlingsdansen rumba som nu ingår i tiodansen har sina rötter i denna 30-tals-rumba som ursprungligen kom från Kuba och från musikstilen son. I Sverige finns denna rumba nästan enbart som tävlingsdans, men i USA och delar av Europa dansas de så kallade ballroomdanserna även som sällskapsdans om än i relativt liten utsträckning.

Dansa Rumba på Mölndals Dansskola:

Mölndals dansskola erbjuder rumba kurser för barn från 7 år, ungdom och vuxna. Från nybörjar nivå till avancerad samt tävlingsinriktning. Klasser i rumba finner du på schemat under kursnamnet Latin.

Välkommen till Mölndals Dansskola!