Foxtrot

Foxtrot dansas till musik i fyrafjärdedelstakt (4/4), vanligen dansbandsmusik och annan populärmusik.

Den dans som på svenska heter foxtrot skiljer sig en hel del från vad som på engelsk engelska heter foxtrot. Ursprungligen skapades denna dans av vaudeville-skådespelaren Harry Fox. Enligt myten hade Fox svårigheter att hitta danspartner som klarade av att dansa twostep och lade därför in ett steg till i grundrytmen. Dansen lanserades 1914. Den ursprungliga dansen från 1914 innehöll en del hopp och var ganska snabb. Under återstoden av 1910-talet gjordes dansen mjukare genom att hoppen togs bort. 1920 sänktes tempot, så att det fick det tempo foxtrot har idag. Dansen fick standardiserade former av Arthur Murray 1920.

Ur foxtrot utvecklades så småningom en långsam version, slowfox, och en snabb, quickstep Foxtrot ingår i den svenska dansbandskulturen idag. Slowfox och quickstep ingår idag i den internationella tävlingsdans som brukar benämnas ballroom dancing. Man dansar då ofta till storbandsmusik. Slowfox anses av många vara den svåraste av de fem standarddanserna, eftersom den långsamma musiken och speciella karaktären fodrar god förståelse för och kontroll av rörelsen.

Dansa foxtrot på Mölndals Dansskola:

Mölndals dansskola erbjuder många olika kurser i foxtrot för ungdom och vuxna. För nybörjare till avancerad samt tävlingsinriktning.

Välkommen till Mölndals Dansskola!

BALTEMA

Foxtrot ingår i Tema Bal-paketet som du också kan välja att boka. I Baltemat ingår Foxtrot, Vals, Cha cha cha och Quick step och det är 10 kurstillfällen med start i september Läs mer…

Boka Tema Bal