Bachata

Bachata är en dans- och musikgenre från Dominikanska republiken.

I pardansen kan föraren besluta om att utföra dansen i öppet eller slutet läge. Dansstegen, eller stegvarianterna under utförandet beror mycket på:

  • Musiken (hur rytmerna spelas av de olika instrumenten)

  • Inställning

  • Humör och…

  • Tolkning.

Till skillnad från Salsa, innefattar Bachata-dansen vanligtvis inte många komplexa turer, men de har kommit att användas mer och mer när dansen utvecklats.

Den ursprungliga dansstilen från Dominikanska republiken i Karibien är en grundläggande danssekvens där du räknar alla 8 takterna och rör dig inom en kvadrat. Dansare i västvärlden började långt senare utveckla ett enklare mönster och lägga till danselement från andra danser också, grundstegen är också där 8 takter, men med en sida-till-sida rörelse. Båda stilarna består av 3 normala steg och sedan ett ”tap”-steg. ”Tappet” åtföljs ofta av en ”knyck” med höfterna, och är ibland ersatt med synkoperingar (steg mellan taktstegen). Bachatamusik har en markerad rytm vid varje taktstart (på ”ettan”) inom fyra takter. De flesta börjar på första takten och detta kallas att dansa Bachata till den grundläggande rytmen i musiken.

På senare år har bachatan delats in i tre olika stilar, nämligen Bachata Tradicional, Bachata Standard och Bachata Moderna. Stilarna skiljer sig åt, men takten och höftrörelserna finns i dem alla.
På Mölndals Dansskola dansar vi Bachata Moderna.

Dansa Bachata på Mölndals Dansskola:

Mölndals Dansskola erbjuder kurser i Bachata både för nybörjare och fortsättningskurser