Salsa

Salsadans har sitt ursprung i New York på mitten av 1970-talet. Det utvecklades från tidigare dansformer som ”Cha-cha-cha” och Mambo som var populära i New York, och införlivade delar av Swing-dans och Hustle samt inslag av afro-kubanska och Afro-Caribbeanska danser som Guaguanco och Pachanga.

Salsa är en dans som dansas till salsamusik. Med ursprung i latinamerikanska folkdanser har den uppnått stor spridning världen över.

Dansen erbjuder en rik flora av olika stilar från till exempel Colombia, Kuba, Puerto Rico och USA men dansen är idag så internationaliserad att den inte förknippas med något enskilt land.

Salsan är en improviserad pardans, men det förekommer också koreografier baserade på pardansturer och enskild dans i form av ekvilibristiska stegkombinationer (så kallade shines) och utmanande och energiska kroppsrörelser (så kallad despelote)

 Vi lär ut Kubansk Salsa

I den kubanska salsan roterar paret tillsammans medurs under dansen. Det är vanligare att gå runt i cirkulära rörelser än att snurra på ett ställe . Turerna innefattar många komplicerat inslingrade armfattningar. Olika grundsteg i kombination med improvisationer i form av höftrullningar och axelskakningar är vanligt. Det första steget tas vanligen på första taktslaget och ibland på tredje.

Många dansare blandar de olika salsastilarna. Salsan har inga strikta regler för vilket slags turer som får ingå, så inspiration hämtas även från hip-hop, tango, samba, balett etcetera.

Dansa Salsa på Mölndals Dansskola:

Mölndals Dansskola erbjuder kurser i Salsa för barn från 7 år, ungdom och vuxna, från nybörjarnivå till avancerad.